We stellen de auteurs van de ingezonden West Betuwe Liederen graag aan u voor:

Ruud Linssen - muzikant en muziektherapeut - inzender Het West Betuws Lied

Ruud Linssen, Tricht

Ruud, al van jongs af aan muzikant, later muziektherapeut nam zich voor om minstens 50 liedjes te schrijven voor er ook maar iets van zijn hand het ware levenslicht zou zien. Zo ongeveer bij het 30e liedje belandt, diende zich ineens de compositiewedstrijd aan in Het Kontakt - West Betuwe. Dat werd het moment waarop hij besloot: "ik doe mee". Ruud benadrukt in zijn lied het "je thuis voelen" in West Betuwe en spreekt daar veel mensen mee aan. Tijdens de compositie-wedstrijd brengt hij met zijn akoestisch kwartet "De Pereboom" zijn West Betuws Lied op de bühne.

Corrie van Diggelen en Ben van den Bosch

Corrie van Diggelen & Ben van den Bosch, Tricht

Corrie en Ben vormen samen het gelegenheidsduo Back In Time, een gezellige omlijsting van menig feest en partij. Beide muzikanten maken al sinds de jaren '80 muziek, Ze ontmoetten elkaar bij het muziektheaterstuk 'Wind', dat bij de 50-jarige herdenking van de windhoosramp in Tricht werd opgevoerd. Ben: "Ik schreef nooit liedjes, maar nu moest het er maar eens van komen! Onze achterliggende gedachte bij ons liedje is dat het een gezellig, goed in het gehoor liggend meezingnummer voor jong en oud mag zijn."

George Pancras

George, trompettist en muziekdocent vanuit zijn muziekschool Muziekhuis in Tricht, geeft in meerdere instrumenten les aan jong en oud. "Ik heb al vaker gedacht om een lied voor deze regio te maken. Dus toen jullie oproep kwam, leek het me erg leuk om er aan mee te werken. Een mooie uitdaging: voor 26 dorpskernen die toevallig zijn samengevat in één grote gemeente een 'zinvol' lied te maken, lukt als die kernen nou juist met elkaar te maken krijgen. Daarin moest dus iederéén genoemd worden. En dat heb ik dan ook gedaan. Daarbij: onze West-Betuwse kinderen leren op school wèl waar Nairobi ligt en hoe het leven daar is, maar als je ze vraagt waar bijvoorbeeld Varik ligt, of Rumpt: nou dan vallen ze stil of zeggen ze: nooit van gehoord! Ook daar wil ik met mijn lied iets aan doen!"

Manon Kroezen

Theatermaakster (schrijfster-zangeres- zangdocent-trainingsactrice) Manon Kroezen studeerde in '17 af aan de Koningstheateracademie in Den Bosch en woont sinds twee jaar in Varik. Vanaf dat moment is ze helemaal verliefd op de streek, maar vooral op de rivieren. Met haar hond loopt ze elke dag even langs die mooie woeste Waal. "Het is zó mooi hier! Dat uitzicht, en dan die uit-het-zicht onttrokken plekjes: als verborgen schatten!" Haar fascinatie voor de rivier heeft haar geïnspireerd tot het schrijven van dit lied, waarin ze ook haar theatrale signatuur meeneemt. ‘West Betuwe Kan Niet Zonder Zijn Rivieren’ is de titel. Manon: "Het is een modern lied geworden, met een dance-beat er onder, zodat het ook aansluit bij de jongere generatie." Manon brengt het lied tijdens de competitie zelf live op de bühne.

close up nijlpaarden@2x

De Nijlpaarden

Voor akoestisch trio De Nijlpaarden (Wil, Marion en Karel) uit Geldermalsen, was deelnemen aan deze compositie-wedstrijd als vanzelfsprekend. Alledrie deze musici hebben een grote liefde voor deze streek en brengen met grote regelmaat in onze streek (maar ook in het theater) een eerbetoon aan het nostalgisch lied. Wil Joosten, tekstschrijver van hun bijdrage "Ode aan de Hoogstamboom", vertelt: "Het mooiste is als een lied de ziel van iets blootlegt. We hebben in ons West Betuwelied schoonheid, nostalgie, weemoed dus, en een beetje pijn erin geschreven. De hoogstamkersenboom is de spil in het lied, die als een rode draad alles verbindt: de streek, de tijd, de liefde en de weemoed.

De Nijlpaarden treden vaak op in onze contreien, waar ze als verplaatsbare akoestische act een sfeer neerzetten. "Ambachtelijke Muziek Zonder Oordoppen" . We zien ze op de buhne tijdens de competitie!

Hadassa Bakker

Hadassa Bakker (Asperen) studeert taalwetenschap in Utrecht. Haar passie voor taal kan ze goed uiten in het songwriten: "Waar ik voorheen voornamelijk bezig was met zang (oa in haar band 4Tune), merk ik hoeveel energie ik krijg van het creëren van eigen liedjes. Het schrijven van een nummer over mijn thuishaven was dan ook een leuke oefening. Uiteindelijk lijkt het me heel tof om met mijn eigen liedje(s) op te kunnen treden. Voor mij voelt West Betuwe echt als thuiskomen. Ik houd enorm van de dorpse sfeer en in mijn liedje wilde ik dan ook graag de fijne sfeer beschrijven die ons allemaal verbindt: de ons-kent-onscultuur, het groeten op straat en het genieten van de kleine dingen. Zodoende mijn liedje "Thuis Ben". De herkenbare tekst in combinatie met het vrolijke ritme brengt West Betuwe hopelijk een lach op het gezicht.”

Sem Noa

Hi! Mijn naam is Sem, ik ben 22 en kom uit Deil. Ik ben componist, songwriter en zangeres en studeer daar ook voor aan de popacademie in Enschede. Mijn nummer "Bloesem" gaat over thuiskomen op de plek waar je hoort en direct weten dat het goed zit. Ik denk dat dat gevoel iets is wat ons in West Betuwe allemaal verbindt en waar iedereen zich wel in kan herkent, of je nou jong bent of oud!" Sem gaat haar lied zelf live zingen tijdens de competitie, maar denkt dat ze daar niet alleen staat.

Gaan Zoals Het Gaat

Van het Aquoise koor "Gaan Zoals Het Gaat" ontvingen we als één van de eersten, een geweldig leuke bijdrage in de vorm van een hele orginele, bijna professionele videoclip. In de montage, waarin duidelijk geen enkele moeite bespaard is gebleven, tonen ze zowel het enthousiasme en de zanglust van het koor als onze West Betuwe op zijn allermooist, inclusief markante plekjes, anekdotes en lokale historische feitjes. Zelfs de actualiteit is in de sterk gevonden tekst meegenomen. De prachtige eigengemaakte illustraties maken het geheel compleet. Deze inzending is in alles helemaal wat de bedoeling was van dit project: verbindend, gezellig, tot de verbeelding sprekend en creatief. Tot onze enorme spijt kwalificeert het lied alleen niet voor de compositiewedstrijd omdat een bestaande melodie is gebruikt. Evengoed zijn we ontzettend blij met wat ze gemaakt hebben en verdienen ze wat ons betreft een speciale en eervolle vermelding voor hun inzending. We willen Gaan Zoals Het Gaat en iedereen die zich heeft ingespannen om tot deze geweldige prestatie te komen bedanken voor hun inzet en hopen dat dit West Betuwelied veelvuldig op bühne te horen zal zijn!

Artikel in Het Kontakt

Aad Klaris

Dhr. Vroon, accordeonist van het Deilse koor 'Toffe Ellende' (opgeheven in Corona-tijd) zond een lied in dat Aad Klaris (bassist bij hetzelfde koor) zo'n 10 jaar eerder schreef over onze streek: "Mijn Mooie Betuweland". Omdat het een reeds bestaand lied betreft en Dhr. Klaris' woonplaatsen Leerdam en vooral Spanje zijn, kunnen we het niet mee laten dingen naar de prijs. Een prachtige vondst is het wel! Net als bij "Gaan Zoals Het Gaat" willen we het lied en de auteur in het zonnetje zetten en hopen we dit mooie lied gauw wereldkundig te maken!

album-art